Συνταγματική εκτροπή και μέτωπο παιδείας εργασίας.

[ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τ.26, Ιούν.-Ιούλ.2008, σ.12-13].

Αποκαλυπτική ήταν η από 8.5.2008 ομιλία του Υπουργού Θρησκευμάτων για τα υψηλά οράματά του περί Δημοσίου Πανεπιστημίου, σεβασμού στο σύνταγμα, επενδυτικών δυνατοτήτων  του κεφαλαίου στα Α.Ε.Ι. που συνοδεύονται από προτροπές προς τους απανταχού προθύμους πανεπιστημιακούς και διοικήσεις, ώστε να εμπεδωθεί το απρόσκοπτον της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης» (από τα περιφερειακά Α.Ε.Ι. προς το κέντρο)...

Η κυβέρνηση της οριακής καλπονοθευτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αντιλαμβανόμενη την επικίνδυνη για το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο δυναμική που τροφοδότησε από πέρυσι η αδυναμία της να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, εν μέσω γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας (λόγω ληστρικής κερδοσκοπίας των δυνάμεων της αγοράς, αντιασφαλιστικών μέτρων, εκποίησης φιλέτων της δημόσιας περιουσίας, γενικευμένης διαφθοράς, κ.ο.κ.), προβαίνει σε απροκάλυπτη συνταγματική εκτροπή. Η τελευταία αφορά την ρητή πλέον πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση  ιδιωτικών «πανεπιστημίων», κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που το απαγορεύει ρητά και αδιαφορώντας για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία απέρριψε την αναθεώρηση του άρθρου αυτού.

Ως γνωστόν, οι απανταχού συνταγματικές εκτροπές ανέκαθεν ευνοούνται από καταστάσεις χάους που προκαλούνται συνειδητά. Ο κύριος υπουργός, επιλέγει συνειδητά το ρόλο του υποκινητή εκτρόπων (προβοκάτορα) υποσχόμενος σοκ και δέος στα πανεπιστήμια, εκτοξεύοντας εκβιαστικές-απαξιωτικές ύβρεις και αγοραία επιθετικότητα, κραυγές και νεοφιλελεύθερα δόγματα στη θέση της επιστημονικής διερεύνησης και φυσικά: θρασεία συγκάλυψη της ιδίας ένδειας και ρηχότητας  με  κορώνες περί «δυνάμεων της αδράνειας, που παρότι μειοψηφούν συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένη την ελληνική εκπαίδευση σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, σε ακραίες μειοψηφίες και σε βολεμένα κατεστημένα που φοβούνται μήπως και αποκαλυφθεί η επιστημονική τους γύμνια» (βλ. δηλώσεις ΥΠΕΠΘ στο από 8.5.2008 Δελτίο Τύπου). Η αυθαίρετη στρεψοδικία σε όλο το μεγαλείο της! Οι πολιτικοί υπάλληλοι των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου, και μέχρι πρότινος επιθετικοί φοιτητοπατέρες του κυβερνώντος κόμματος, οι κατ’ εξοχήν φορείς του σκληρού πυρήνα του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου, οι ιεροκήρυκες της ακραίας αγοραίας ιδεοληψίας, που διαρρήδην και απροκάλυπτα ανάγουν τον ρόλο τους  σε αυτόν του πλασιέ «σημαντικών ελληνικών και ξένων κεφαλαίων», ώστε αυτά «να επενδύσουν στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα» (βλ. Δελτίο Τύπου), έχουν το θράσος να γίνονται αυτόκλητοι κριτές επιστήμης και επιστημόνων. Προφανώς, η «επιστημονική γύμνια» όσων δεν συμμερίζονται τα αγοραία ιδανικά τους καθίσταται πάνδηλη σε αντιπαραβολή με το βαθυστόχαστο μανδύα του «επιστημονικώς ενδεδυμένου» εμβριθούς και ρηξικέλευθου πονήματος του ιδίου (βλ. το βιβλίο του κ. Ευρ. Στυλιανίδη «Σπάστε τη Σιωπή». http://alex.eled.duth.gr/stylian/texts/stylian.pdf). Τέτοια τύχη επιφυλάσσεται στην επιστήμη όταν η άκριτη υιοθέτηση των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, οδηγεί τους προφήτες της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος της «Αοράτου Χειρός» της αγοράς σε έναν θρησκευτικών χαρακτηριστικών λόγο... Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τα παραπάνω: το θράσος της άγνοιας και της δογματικής αγοραίας ημιμάθειας, σπεύδει να απαξιώσει συλλήβδην τους ανυπότακτους πανεπιστημιακούς, ερευνητές και φοιτητές και να απορρίψει εκ προοιμίου κάθε επιστημονική πραγμάτευση, στο βωμό της ως άνω υψηλής αποστολής του πλασιέ…

Ωστόσο ο κ. υπουργός «προκαλεί καθημερινά, επιδιώκοντας να υποδαυλίσει συγκρούσεις μέσα στα πανεπιστήμια, θεωρώντας βάσιμα ότι αν προκληθεί χάος, θα διευκολυνθεί η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Τα θλιβερά επεισόδια που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι ο Ευρ. Στυλιανίδης πετυχαίνει τον στόχο του…Αγανάκτησε μέχρι και η πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ Μ. Γιαννάκου με τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί προσφυγής σε συνταγματική εκτροπή» (Γ. Δελαστίκ: Νέρωνας η κυβέρνηση στα ΑΕΙ, http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=1052425).

Βασικός στόχος των εμπνευστών αυτής της προβοκάτσιας είναι να προκληθεί χάος και εμφύλιος πόλεμος στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, για να δικαιώσει την πολιτική της και την απροκάλυπτη συνταγματική εκτροπή που δρομολογεί, επιλέγει τον πόλεμο. Η ιστορία δείχνει ότι όπου δρομολογούνται παρόμοιες πολιτικές επιλογές, είναι αδιάφορο το ποιόν, οι προθέσεις και η ταυτότητα των εκάστοτε διεκπεραιωτών της απαιτούμενης προβοκάτσιας. Εκείνο που χρειάζεται είναι κάποιος «εμπρησμός του Ράιχσταγκ» ή κάποιο «πλήγμα τρομοκρατών στους δίδυμους πύργους», ώστε να δρομολογηθεί ο πόλεμος. Το κυριότερο για τους εμπνευστές του σχεδίου είναι να μεταφερθεί ο πόλεμος από τους δρόμους (όπου η κυβέρνηση έχανε τις εντυπώσεις με την ωμή βία και τον αυταρχισμό) στο εσωτερικό των Α.Ε.Ι. Πρόσφορη ευκαιρία ήταν η εφαρμογή σε κάποια ιδρύματα (λόγω της λήξης της θητείας των σχετικών οργάνων) του νέου Νόμου-Πλαισίου κατά την εκλογή Πρυτανικών αρχών, προέδρων, κ.ο.κ., δηλαδή, του μέρους εκείνου αυτού του εκτρωματικού νόμου, που έχει τη μέγιστη επίφαση δημοκρατικότητας και δήθεν πρεσβεύει την κατάργησης της «συναλλαγής». Κατ’ ουσία, πρόκειται για μέτρο επιβολής δήθεν «διευρυμένης δημοκρατικής εντολής» σε αρχές, ο ρόλος των οποίων ανάγεται τελικά σε αυτόν των managers του «επιχειρηματικού πανεπιστημίου»-αυταρχικού εκπαιδευτηρίου.  

Το σενάριο απαιτούσε διακαώς και κάποιον ή κάποιους οσιομάρτυρες. Το αμφιλεγόμενο επεισόδιο στην από 29.5.2008 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. με την λιποθυμία του Πρύτανη, ήλθε σαν κερασάκι στην τούρτα του σεναρίου. Και να μη συνέβαινε τίποτε, θα το κατασκεύαζαν. Άγνωστο παραμένει πόσα ακόμα θύματα «εκτρόπων» θα προβληθούν από τα Μ.Μ.Ε….

Για ευνόητους λόγους, στο απυρόβλητο έμεινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε «να προωθήσει μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά δεξιούς παρακρατικούς μπράβους της νύχτας με λοστούς και παραλυτικά σπρέι, ενώ έξω από το ίδρυμα αυτό είχαν προσέλθει αναρχικοί, άσχετοι με τους φοιτητές και οπλισμένοι με μολότοφ, οι οποίοι συγκρούονταν με τα ΜΑΤ…Ωραίο μοντέλο... «δημοκρατικών εκλογών»!

Σε αυτό το κλίμα, δεν αποκλείεται να πυκνώσουν τα συνειδητά ή αυθόρμητα έκτροπα, με σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την ακεραιότητα ανθρώπων. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υπήρξαν δραματικές εμπειρίες στο πρόσφατο παρελθόν. Στην περίοδο του εγχειρήματος επιβολής της αντιμεταρρύθμισης του «νόμου Αρσένη», με τα αλήστου μνήμης Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), είχαν προσληφθεί επί τούτου από τις τότε πρυτανικές αρχές άνθρωποι της νύχτας, επαγγελματίες τραμπούκοι, οι οποίοι κτυπούσαν αδίστακτα κόσμο εντός και εκτός του ιδρύματος.   

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν τα «ανεξάρτητα» και «άδολα» Μ.Μ.Ε. (τύπου συγκροτήματος Λαμπράκη), κάποια από τα οποία έχουν δεδηλωμένες προθέσεις και τις κυβερνητικές ευλογίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο γνωστός εσμός αυλοκολάκων-τηλεεισαγγελέων (πρετεντέρηδων, τραγκαουνάκηδων, κ.ο.κ.) αναλαμβάνει τη σχετική πλύση εγκεφάλων με εμμονή στο θυμικό και στα ένστικτα μικροαστικού καθωσπρεπισμού των νοικοκυραίων και της νομιμοφροσύνης.  Ο λεγόμενος «μέσος ανθρωπάκος» πρέπει πάσει θυσία να πειστεί ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι κατά το λαϊκόν «μπάχαλο», ότι φοιτητές και καθηγητές είναι ένα αξιοθρήνητο συνονθύλευμα αλληλοσπαρασσόμενων ομάδων, που χειροδικούν και επιδίδονται σε τραμπουκισμούς, έτσι ώστε να αγανακτήσει, να απαιτήσει την επιβολή της όποιας «νομιμότητας και τάξης», για να  νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η επιβολή των θεσμικών αλλαγών από την κυβέρνηση...   

Δεν ήθελε κόπο το όλο εγχείρημα, αλλά τρόπο. Το λεπτό σημείο των χονδροειδέστατων αυτών χειρισμών, ήταν η ανάδειξη εικόνας χάους στο εσωτερικό των Α.Ε.Ι. Εδώ οι κρατούντες εκμεταλλεύονται αριστοτεχνικά την ύπαρξη πολλών ταχυτήτων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), τις σχετικές ομαδοποιήσεις, ιδιοτέλειες και φιλοδοξίες, τον εσωτερικό εκφυλισμό των σχέσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ακόμα και τους ανεγκέφαλους τακτικισμούς και τις καιροσκοπικές ηγεμονικές βλέψεις φορέων και συνιστωσών της αριστεράς, που επιλέγουν τώρα τον ρόλο της «φερέγγυας νομιμοφροσύνης» στο πανεπιστημιακό κίνημα και αποσπούν τα σχετικά εύσημα.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η χειραγώγηση των μαζών δια της προβοκάτσιας, πρέπει να επιβληθούν και υποβληθούν στερεοτυπικά διλήμματα-ερωτήματα. Πρέπει να ταυτιστεί στο υποσυνείδητο του κοινού κάθε αντίθεση στην επιχειρούμενη από το καθεστώς αντιδραστική μεταρρύθμιση με το «μπάχαλο», τους τραμπουκισμούς και την προβοκάτσια. Γι’ αυτό καλούνται άπαντες «να αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας τη βία», δηλαδή, να παραιτηθούν από κάθε αγώνα, από κάθε διεκδίκηση του πανεκπαιδευτικού κινήματος, διότι εάν τολμήσουν να μη διαχωρίσουν τη θέση τους από το τελευταίο, «υποθάλπουν την τρομοκρατία»…Πολλοί έσπευσαν ήδη να δώσουν γη και ύδωρ…

Γι’ αυτό ακριβώς έχει τεράστια σημασία να μην ενδώσει το πανεπιστημιακό κίνημα σε αυτές τις ενορχηστρωμένες προκλήσεις, να αρνηθεί να εγκλωβιστεί στα προβοκατόρικα διλήμματα, να μη πέσει στην στημένη παγίδα της νομιμοφροσύνης, της αποκήρυξης του αγώνα και της υποταγής.  Όποιοι ενδίδουν σήμερα και επιδίδονται σε διασπαστικές του κινήματος δηλώσεις και πρακτικές, φέρουν βαρύτατες ιστορικές ευθύνες που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω κλιμάκωση της προβοκάτσιας με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Οι δυνάμεις των φοιτητών και των (συσπειρωμένων γύρω από την ΠΟΣΔΕΠ) καθηγητών των ΑΕΙ που τάσσονται κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της αντιεκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα. Οι δυνάμεις που απεργάζονται την ακόμα πιο άμεση υπαγωγή επιστήμης και πανεπιστημίου στο κεφάλαιο, αδυνατούν να αντιπαρατεθούν δημόσια με επιστημονικά επιχειρήματα σε αυτό το κίνημα. Αυτό καθίσταται σαφές σε κάθε ευκαιρία, όπως συνέβη και στην πρόσφατη (14.5.2008) ημερίδα του Συλλόγου Δ.Ε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αδυνατούν να προτάξουν ηθικά ερείσματα ικανά να τους εξασφαλίσουν ηγεμονικές θέσεις στις συνειδήσεις της νεολαίας και ευρύτερα στην κοινωνία. Γι’ αυτό και καταφεύγουν στην προβοκάτσια, στις κραυγές, στην κατασυκοφάντηση, στην ανομία και στη συνταγματική εκτροπή. 

Οι δυνάμεις του πανεκπαιδευτικού κινήματος, του μετώπου παιδείας-εργασίας, μπορούν να αποτελέσουν φραγμό στα σχέδια της ανωμαλίας στα ΑΕΙ που απεργάζεται η κυβέρνηση και οι όποιοι υποστηρικτές της. Αρκεί να μετατρέπουν διαρκώς την αδιαμφισβήτητη επιστημονική και ηθική υπεροχή τους σε συλλογικές αποφάσεις των οργάνων των πανεπιστημίων και των αντίστοιχων φορέων. Οι δυνάμεις αυτές οφείλουν να ανακτήσουν την ενότητά τους και την πρωτοβουλία των κινήσεων, διαλύοντας τη σύγχυση που σπείρουν τόσο μεμονωμένες ομάδες αυτόκλητων «ακτιβιστών», όσο και εκείνοι που σπεύδουν να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα με διασπαστικές κινήσεις, με κατασυκοφάντηση αγωνιστών-συνδικαλιστών και με δηλώσεις νομιμοφροσύνης και υπακοής. Οι δυνάμεις του μετώπου παιδείας-εργασίας εκφράζουν τη δημοκρατική νομιμότητα εντός και εκτός των Α.Ε.Ι. και όχι η κυβέρνηση, η οποία (αν και είναι ο εμπνευστής και ο ηθικός αυτουργός των όποιων «εκτρόπων»), πασχίζει να τα κεφαλαιοποιήσει κατασυκοφαντώντας το κίνημα.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν σε αυτή τη συγκυρία, ως αποτέλεσμα της λυσσώδους και πανταχόθεν εξαπολυόμενης επίθεσης εναντίον του, επέλθει κάμψη αυτού του κινήματος και υποστολή της σημαίας του αγώνα, η ήττα θα είναι στρατηγική, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδοθεί απρόσκοπτα στη συνταγματική εκτροπή που μεθοδεύει με την επιβολή του συνόλου των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, με απώτερες επιπτώσεις στην κοινωνία.

Δημήτρης Πατέλης