Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι μπροστά στο φαινόμενο του φονικού φασισμού...

[Δημοσιεύθηκε: Αλφαβήτα, Πολιτικός Διάλογος, Νέα Κρήτη, Χανιώτικα Νέα και αλλού]

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ (καθηγητών) του Πολυτεχνείου Κρήτης συνέταξε, κατά πλειοψηφία, την πιο κάτω ανακοίνωση για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

"Το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης καταδικάζει απερίφραστα την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τις δυνάμεις του σκότους, και ζητά την αυστηρή τιμωρία όχι μόνο των φυσικών δραστών αλλά και των ηθικών αυτουργών.

Ζητά επίσης από την Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους Νόμους, ώστε να σταματήσει αμέσως η δράση εγκληματικών οργανώσεων και κομμάτων που δρουν εκτός των δημοκρατικών πλαισίων και θεσμών".

Αν δεν είχε επικρατήσει εκείνο το είδος ηθικού και ιδεολογικού μιθριδατισμού που χαρακτηρίζει σημαντική μερίδα μελών ΔΕΠ, η φυσιολογική αντίδραση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας αναφορικά με την παραπάνω κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του ΔΣ για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα ήταν μία: αγανάκτηση!

 Το ΔΣ “καταδικάζει απερίφραστα την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τις δυνάμεις του σκότους”. Και σε ανθρώπους με παιδεία δημοτικού, είναι σαφές ότι πρόκειται για το πλέον ειδεχθές πολιτικό έγκλημα της εποχής μας στη χώρα. Στο πολιτικό έγκλημα, υπάρχουν πάντα εκπεφρασμένα με όρους πολιτικής ισχύος-εξουσίας οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα με ηθικοπολιτικές και ιδεολογικές αναφορές και στοχεύσεις. Το εν λόγω πολιτικό έγκλημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, δεν είναι τυχαίο περιθωριακό συμβάν με δράστη κάποιο παράφρονα. Εγγράφεται σε μια πολυεπίπεδη και περίπλοκη κρισιακή συγκυρία, στην οποία εμπλέκονται ποικίλες δυνάμεις (εσωτερικές και διεθνείς, καθεστωτικές και αντικαθεστωτικές, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες, απίστευτοι ανατροφοδοτούμενοι δίαυλοι βαθέως “κράτους εκτάκτου ανάγκης” και παρακράτους, ωσμώσεις του τελευταίου με κατασταλτικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς, κοινές τρομοκρατικές επιχειρήσεις ΜΑΤ – χρυσαύγουλων κ.ο.κ.). Βλ. σχετικά και Η κρίση του συστήματος και η Ελλάδα, http://www.youtube.com/watch?v=JEbYhf14Lxw ,Το κράτος, το παρακράτος, ο φονικός φασισμός και εμείς. Η φασιστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα – κρίσιμη ποιοτική καμπή. http://www.ilhs.tuc.gr/gr/dim_19092013.htm ).

Κάθε δημόσια εκφορά λόγου περί αυτού (και μάλιστα από πανεπιστημιακούς δασκάλους), χωρίς σαφή και κατηγορηματική κατάδειξη αυτών των δυνάμεων (με αφηρημένη αναφορά σε κάποιες “δυνάμεις σκότους” - sic!), και του όλου πλαισίου της συγκυρίας της κρίσης, συνιστά εκούσια (σκόπιμη) είτε ακούσια (ενδεχομένως από κοινωνικοπολιτικό αναλφαβητισμό κ.ο.κ., από αδυναμία ή ανεπάρκεια πρόσληψης) συγκάλυψη ακριβώς εκείνων των δυνάμεων που εμμέσως ή αμέσως, φυσικώς ή ηθικώς εμπλέκονται στο έγκλημα. Άρα, συμβάλλει στην επίταση της σύγχυσης και του ανορθολογισμού και όχι στην ορθολογική-επιστημονική ανάδειξη των αιτίων και των προοπτικών διεξόδου. Τα παραπάνω ακυρώνουν εκ των πραγμάτων ως υποκριτική δεοντολογία τα περί “αυστηρής τιμωρίας όχι μόνο των φυσικών δραστών αλλά και των ηθικών αυτουργών”, μιας και εκείνο ακριβώς που πασίδηλα φοβούνται οι συντάκτες της ανακοίνωσης, είναι παραμικρή αναφορά σε κάθε φυσικό και ηθικό αυτουργό.

Στη συνέχεια, το καλό μας ΔΣ “Ζητά επίσης από την Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους Νόμους, ώστε να σταματήσει αμέσως η δράση εγκληματικών οργανώσεων και κομμάτων που δρουν εκτός των δημοκρατικών πλαισίων και θεσμών”!

Ερώτηματα:

1.                      που ήταν και τι έκανε το ΔΣ όταν το καθεστώς, οι κυβερνώντες έκαναν και κάνουν σε κάθε βήμα κουρελόχαρτο “το Σύνταγμα και τους Νόμους” σε ότι αφορά την διάλυση της παιδείας και δη της πανεπιστημιακής, την κατά συρροήν παράβαση του άρθρου 16 του συντάγματος, την αντισυνταγματική κατάργηση του ασύλου, την αντισυνταγματική επιβολή ξένων και μη λογοδοτούντων σωμάτων στα ΑΕΙ, την σωρεία μνημονιακών υπουργικών αποφάσεων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, τη διάλυση υγείας, ασφάλειας, περίθαλψης, εργασιακών δικαιωμάτων,  κ.ο.κ.;

2.                      τι έχει αντιτάξει το καλό μας ΔΣ, ως συλλογικός φορέας πανεπιστημιακών λειτουργών – παιδαγωγών, όταν με τις παραπάνω πολιτικές δημογραφικής γενοκτονίας οδηγείται η νεολαία στη μαζικότερη ανεργία όλων των εποχών, σε στέρηση κάθε προοπτικής, σε αυτοκαταστροφικά αδιέξοδα (κανιβαλική βία, αλκοολισμός, ναρκωτικά, μαζική μετανάστευση κ.ο.κ.);

3.                      που ήταν και τι έκανε το ΔΣ και η “υπερκομματική” παράταξη που κατά πλειοψηφία πρεσβεύει, όταν όχι μόνον ανέχεται, αλλά και πριμοδοτεί παντίοις τρόποις ένα πρωτοφανές καθεστώς, απίστευτες πρακτικές φασίζοντος αυταρχισμού, εγκληματικών αντιδημοκρατικών-αντιπαιδαγωγικών πρακτικών, βίας, νοθείας και διώξεων, που έχουν εκθέσει διεθνώς το Πολυτεχνείο Κρήτης http://www.ilhs.tuc.gr/gr/dim_dioxi.htm (βλ. πχ. και Οι απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις και το μέτωπο παιδείας–εργασίας. Αγώνας για την επιστήμη, το πανεπιστήμιο και την κοινωνία. http://www.ilhs.tuc.gr/gr/dim_01042013.htm ;

Το καλό μας ΔΣ δεν βρίσκει λέξη να ψελλίσει για τα παραπάνω, τα οποία και οι επιπτώσεις των οποίων εν είδει κρατικού καθεστώτος (“Ελληνικής Πολιτείας” και διοικητικής-παιδαγωγικής πρακτικής στο Ίδρυμά μας)  στοιχειοθετούν εκείνο το όργιο άνωθεν και έξωθεν κοινωνικού πολέμου, αυταρχισμού και εξαθλίωσης που εν πολλοίς υπερβαίνει τις επιπτώσεις γενικευμένης πολεμικής σύρραξης. 

Ωστόσο, το καλό μας ΔΣ, βρίσκει τρόπο στη δευτερεύουσα πρόταση-κατακλείδα, να τοποθετηθεί αναφανδόν με τα άθλια ιδεολόγημα περί “ολοκληρωτισμού και περί “των 2 άκρων” http://www.ilhs.tuc.gr/gr/dim_diaplus_31.htm , προτρέχοντας των καθεστωτικών πρακτικών και διαθέσεων: ζητά άμεση κατάπαυση της “δράσης εγκληματικών οργανώσεων και κομμάτων που δρουν εκτός των δημοκρατικών πλαισίων και θεσμών”! Μάλιστα! Δεν φτάνει που αποσιωπά συστηματικά τον άνωθεν εκφασισμό του καθεστώτος, του πλέον ακροδεξιού στη χώρα κράτους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (με το φασίστα τσεκουροφόρο ηγέτη της χουντικής ΕΠΕΝ επικεφαλής της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, και το έτερο ομογάλακτο τέκνο υπουργό, με κυβέρνηση που υιοθετεί αναφανδόν όλο και πιο πολλά στοιχεία της πολιτικής ημερησίας διατάξεως των χρυσαύγουλων φονιάδων, οδηγώντας σε εξόντωση το λαό) και του μεθοδικώς κανακευόμενου από καθεστώς και καθεστωτικά ΜΜΕ φονικού παρακράτους. Δεν φτάνει που αποσιωπά ακόμα και το όνομα της εγκληματικής παρακρατικής ναζιστικής οργάνωσης (άλλωστε, γιατί να τα χαλάσουμε, όταν “υπεύθυνες δυνάμεις” προτρέπουν για κυβερνητική σύμπραξη με τους απροκάλυπτους φασίστες), αλλά επιχειρεί κουτοπόνηρα να αποπροσανατολίσει παρελκυστικά κάθε ορθολογική-επιστημονική αντιμετώπιση, στοχοποιώντας το δήθεν “άλλο άκρο”! 

Είναι γνωστό τοις πάσι τι σημαίνει αυτό: φίμωση και βάναυση καταστολή κάθε φωνής και δράσης που ανθίσταται και πολεμά εναντίον ακριβώς αυτού του καθεστώτος ανομίας που έχει το θράσος να αυτοπροβάλλεται ως ο δήθεν μοναδικός εκφραστής των “δημοκρατικών πλαισίων και θεσμών”, της “(Νέας) τάξης και του Νόμου”...

Υπήρξαν και άλλοτε πανεπιστημιακοί που κατά πλειοψηφία συντάχθηκαν με τους εκάστοτε ισχυρούς και με το φασισμό. Το είδαμε και επί δικτατορίας Μεταξά, επί κατοχής, με τη δίκη των τόνων, με τις παρακρατικές και παραθρησκευτικές οργωνώσεις να οργιάζουν στα ΑΕΙ, με τους πανεπιστημιακούς να επευφημούν δημοσίως τη χούντα της CIA και τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, και σε άλλες νεότερες καμπές με αντίστοιχων κινήτρων και αναφορών καθεστώτα, δικτάτορες και δικτατορίσκους.

Ευχαριστούμε κκ. συνάδελφοι, δεν θα πάρουμε.

Η ανακοίνωση αυτή, στην κυνική λακωνικότητά της, με τις κουτοπόνηρες αναφορές, διατυπώσεις, νύξεις και αποσιωπήσεις της, συνιστά όνειδος και καταισχύνη. Συνιστά μαρτυρία συνενοχής στο έγκλημα του ανερχόμενου εκφασισμού και εξαθλίωσης της κοινωνίας, της παιδείας και του δημόσιου βίου. Ως εκ τούτου, δεν εκφράζει και δεν μπορεί να εκφράζει κανέναν πανεπιστημιακό δάσκαλο με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης σε αυτή την εποχή και συγκυρία. 

 

Δημήτρης Πατέλης

Διδάσκων Φιλοσοφία

Χανιά 24.9.2013