Αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και  ποινικοποίηση των αγώνων;

 

του Πατέλη Δημήτρη*.

[Δημοσιεύτηκε στις 8.8.11 στην εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]

Βάσει του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που παρουσιάστηκε την Τρίτη 2.8.11 στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ως δήθεν αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των ναρκωτικών, προβλέπεται μεταξύ άλλων η πλήρης αποποινικοποίηση -και μάλιστα για πρώτη φορά- της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα, ξεκινάει η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ εξετάζεται η χορήγησή της από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, από πιστοποιημένα φαρμακεία και γιατρούς.

Προφανώς, η κυβέρνηση-εκτελεστικό όργανο ΕΕ-ΔΝΤ και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων του κεφαλαίου, αντιλαμβάνεται ότι μόνον χειραγωγημένοι με πλύση εγκεφάλων από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, με άγρια καταστολή, αλλά και εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες άνθρωποι μπορούν να αποδεχτούν την ιδέα ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση, στην οποία βυθίζουν το λαό -δεσμώτη των διεθνών αρπακτικών τοκογλύφων-  για 4 δεκαετίας, είναι αναγκαίο κακό για να σωθεί η χώρα! Επιτέλους, το πρόγραμμα-όνειρο του Γ.Α.Π., όπως το είχε εκφράσει υπό την ιδιότητα του Υπουργού Παιδείας από το 1997 («δυνατότητα στον χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί σπίτι του μια μικρή ποσότητα χασίς για προσωπική του και μόνο χρήση»!), γίνεται πραγματικότητα... Εδώ βοήθησε και μια ολόκληρη μακροχρόνια εκστρατεία για την προώθηση της ιδεολογίας της "μαστούρας", πλασαρίσματος του life style της "ναρκο-χαύνωσης", ενός εθισμού της κοινής γνώμης, συχνά μάλιστα και με δήθεν “προοδευτικό”, “ελευθεριακό” μανδύα.

Είδαμε τις πρωτοφανείς επιδόσεις των κυβερνώντων σε ρόλο “μεσάζοντα” των χρηματοπιστωτικών αρπακτικών για τη βύθιση της χώρας σε καθεστώς μακροχρόνιας θανατηφόρου εξάρτησης-αφαίμαξης, μέσω της μαύρης τρύπας του δημοσίου χρέους. Τους είδαμε επίσης να εκβιάζουν το λαό και να εκλιπαρούν τα όργανα του πολυεθνικού κεφαλαίου για την κάθε επόμενη δόση χρέους, δεσμεύσεων και καταστροφής. Τώρα υιοθετούν απροκάλυπτα και το ρόλο του πλασιέ-πωλητή ναρκωτικών με το μανδύα του μεταρρυθμιστή θεσμών! Πλασάρουν τη μαζικοποίηση της εξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες ως αναγκαίο συνοδευτικό στοιχείο της εξάρτησης του λαού και της χώρας από την χούντα-κατοχή ΕΕ-ΔΝΤ!

Όπως έχει δείξει η εμπειρία π.χ. της Ολλανδίας, ακόμα και η μονομερής αποποινικοποίηση των “μαλακών” λειτουργεί ως όχημα για το πέρασμα στη χρήση “σκληρών” ναρκωτικών και για τη μαζική διάδοσή τους σε όλο και πιο μικρές ηλικίες. Και δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά. Είναι και άλλες πιο παραδοσιακές (αλκοόλ, τζόγος) αλλά και πιο σύγχρονες (π.χ. εξάρτηση από το διαδίκτυο) αυτοκαταστροφικές μορφές ψυχοσωματικών εξαρτήσεων.

Το πρόβλημα επιτείνεται με την τεράστια επέκταση-εδραίωση των προγραμμάτων μεθαδόνης, δηλαδή, των προγραμμάτων χρόνιας διαχείρισης-διαιώνισης και επέκτασης της εξάρτησης. Η επιλογή αυτή αντιστρατεύεται και υπονομεύει τη λειτουργία των “στεγνών” προγραμμάτων απεξάρτησης, των μόνων που δίνουν τιτάνιο αγώνα για την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

Επιπλέον, οι επιλογές αυτές είναι προκλητικές λόγω συγκυρίας: τη στιγμή που διαλύεται το σύστημα υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της παιδείας στο βωμό των “μνημονιακών” πολιτικών, βρίσκουν πόρους για την εξάπλωση-θέσμιση της διαχείρισης της εξάρτησης μέσω χορήγησης μεθαδόνης και από φαρμακεία... Κόβουν από την παιδεία και την υγεία για να δώσουν στην εξάρτηση! Καταστρέφουν μεθοδικά και συστηματικά ότι απέμεινε απ' το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και διασφαλίζουν “στοργικά” στη νεολαία μας, το “δικαίωμα” στη χαύνωση.

Το ίδιο σενάριο είδαμε και στην Αργεντινή, στη φάση της χρεοκοπίας. Μετά τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις, υιοθετήθηκε πρόγραμμα γενοκτονίας-εξόντωσής της. Ακαριαία διαδόθηκε το «πάκο» - το ναρκωτικό που γέννησε η κρίση (http://www.exandasdocumentaries.com/series/argentina/exandas-paco.php). Το ναρκωτικό αυτό (παραπροϊόν των υπολειμμάτων κατεργασίας της κοκαΐνης) είναι άμεσης δράσης. Προκαλεί ευφορία, αλλά κυρίως απάθεια, απώλεια της αίσθησης της πείνας, αδυναμία ύπνου για πολλές ώρες και απώλεια της επικοινωνίας με το περιβάλλον. Επίσης προκαλεί μεγάλες βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά, ενώ σε 6 μήνες μπορεί να προκαλέσει τη νέκρωση του εγκεφάλου!

Ο λαός μας δεν θα υποκύψει στα νέα μέτρα ύπουλης καταστολής. Μένει πιστός στην προτροπή του Ρήγα του Βελεστινλή: "συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα". Το δίλημμα είναι σαφές: Ή με τη ζάλη, ή με την πάλη. Δεν θα επιτρέψουμε την εξόντωση της νεολαίας μέσω εξαρτήσεων. Η ανατροπή του αδίστακτου καθεστώτος που μας επιβάλλεται με καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων, γίνεται θέμα δημογραφικής επιβίωσης της νεολαίας, του λαού μας. Η απάντηση του κινήματος θα είναι μία: εναργής, συνειδητός αγώνας μέχρι τη νίκη.

 



*  Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης.