Λάρισα: Τραγωδία με σπουδαστές που προσπάθησαν να ζεσταθούν με μαγκάλι

του Δημήτρη Πατέλη

Οι επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής του αστικού καθεστώτος γίνονται όλο και πιο δραματικές.

Ωστόσο, στο διαδίκτυο, έχει αρχίσει ένας φαύλος κύκλος απόδοσης του θανάτου των νέων σε δική τους άγνοια ή/και αμέλεια.

Η υποκειμενικοποίησηψυχολογικοποίηση κάθε σοβαρού κοινωνικού φαινομένου, είναι θεμελιώδες στοιχείο κάθε προπαγάνδας απ’ τη σκοπιά του κεφαλαίου και των αντίστοιχων ιδεολογημάτων.

Οι εκάστοτε φορείς του καθεστώτος, δεν δύνανται ή/και δεν θέλουν να διανοηθούν την κοινωνία ως όλον, και άρα την ευθύνη της όποιας εγκληματικής δημοσιονομικής-οικονομικής πολιτικής των ιθυνόντων.

Οι όποιοι κυρίαρχοι ψευδοσυλλογισμοί τους, κινούνται από την αναγωγή του κοινωνικού-οικονομικού προβλήματος σε ατομικό, και του τελευταίου – σε νοητικές, ψυχολογικές, γνωσιακές κ.ο.κ. ιδιοτυπίες και ανεπάρκειες, με τελικό στόχο την αυτοενοχοποίηση των αδύναμων, φοβικών και αποκομμένων από κάθε δημόσιο λόγο και συλλογικό φορέα θυμάτων της εξοντωτικής εκμετάλλευσης.

Με αυτές τις προπαγανδιστικές αθλιότητες, επαναλαμβανόμενες καταιγιστικά για να εδραιωθούν εμφυτευόμενες ως στερεότυπα σε ασυνείδητο επίπεδο, πασχίζουν οι αδίστακτοι ιθύνοντες να συγκαλύψουν το έγκλημα του κοινωνικού πολέμου που εξαπολύουν εναντίον του “εχθρού λαού”.

Και όμως, βρίσκονται πρόθυμοι να αναπαράξουν ανά πάσα στιγμή παρόμοια βάρβαρη προπαγάνδα που τους “βγάζει λάδι”, ακόμα και σε πανεπιστημιακούς κύκλους.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι συντριπτικά:

Αύξηση φόρου καυσίμων… 1.500%! Όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, ακόμη πιο φρικιαστική είναι η αύξηση της φορολογίας. Τα νούμερα είναι τρελά. Η Ελλάδα παγώνει όπως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 πριν από μισό αιώνα, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη αύξησε το ειδικό φόρο καυσίμων στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά το ασύλληπτο ποσοστό του 1.500%!

Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το ποσοστό αύξησης είναι όντως 1.500% – για την ακρίβεια, 1.471 % για μαθηματικά σχολαστικούς. Το Δεκέμβρη του 2010, προ δύο ετών, ο φόρος αυτός ανερχόταν σε 21 ευρώ στα 1.000 λίτρα καυσίμου, πετρελαίου θέρμανσης. Το Δεκέμβρη του 2011 ο φόρος αυτός είχε τριπλασιαστεί και ανερχόταν στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το Δεκέμβριο του 2012 είχε… χαθεί στο διάστημα, καθώς είχε υπερπενταπλασιαστεί για να φτάσει στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Μέσα στα δύο αυτά χρόνια, δηλαδή, ο φόρος από 20 ευρώ το χιλιόλιτρο έγινε 230 ευρώ – ποσοστό αύξησης 1.471 %!

Σκασίλα της κυβέρνησης που παγώνει ο κόσμος. Εξαιτίας της απίστευτης αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, τα κυβερνητικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης θα παρουσιάζουν αύξηση – ακόμη κι αν ο κόσμος αγοράζει το πετρέλαιο θέρμανσης με το μπουκάλι, όπως αγοράζαμε πριν από μισό αιώνα το πετρέλαιο για τις γκαζιέρες!”. (βλ. Μας οδηγούν αδίστακτα στη φτώχεια, στη μιζέρια, στον κοινωνικό όλεθρο.).

Δεν είναι τυχαία η ομοθυμαδόν σύγκλιση ακραίου νεοφιλελευθερισμού και φασισμού σε παρόμοια σχήματα-τερτίπια αντιστροφής-διαστροφής της πραγματικότητας, με στόχο πάντα την αποενοχοποίηση των εγκληματιών-οικονομικών δολοφόνων, την ενοχοποίηση των θυμάτων και τη μετατροπή των θυτών σε θύματα…

Ωστόσο, πλησιάζει η ώρα που θα λογοδοτήσουν, όσο μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο γίνεται η οργή του λαού...

 

Η μπαλάντα του ξεσηκωμού – 1977 [Gian Piero Testa]

Στίχοι: Γιώργος Μιχαηλίδης

Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.

Κοιλάδα της Φουέντε Οβεχούνα,
το χέρι που σ’ έσπερνε,
τον κεραυνό τώρα κρατάει,
ποιος το σταματάει, ποιος το σταματάει,
ποιος, ποιος το σταματάει.

Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα,
η ψυχή του λαού,
φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.

Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα,
η ψυχή του λαού,
φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.

Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.