Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων για τη δίωξη Πατέλη

Στις 10 Οκτωβρίου 2012 καλείται σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Πατέλης. Η δίωξη ασκήθηκε  από τον παράνομα εκλεγμένο τέως πρύτανη του Π.Κ. Ι.Γρυσπολάκη επειδή ο Δ. Πατέλης σε άρθρα του και δημόσιες τοποθετήσεις του στο διαδίκτυο άσκησε κριτική στις πολιτικές θέσεις και τον τρόπο εκλογής της εν λόγω διοικητικής αρχής αλλά και της διοίκησης των πανεπιστημίων εν γένει.

Για πρώτη φορά μετά το 1943, περίοδος δίωξης πανεπιστημιακών καθηγητών, υπέρμαχων του δημοτικισμού (βλ. ιστορική “Δίκη των τόνων”), ασκείται πολιτική δίωξη σε πανεπιστημιακό, που με τη στάση του και τις απόψεις του εναντιώνεται στην αγοραία μετάλλαξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Η παραπομπή του Δ. Πατέλη αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση που αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει και να φιμώσει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και όποιο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας τολμήσει να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, ενώ ταυτόχρονα καταργεί οριστικά και στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο (μετά τη νομική του κατάργηση με τον νόμο 4009) που αποτελεί σαφή κατεύθυνση του αντιδραστικού νόμου- πλαίσιο που προσπαθούν να επιβάλλουν οι απονομιμοποιημένες κυβερνήσεις των δύο τελευταίων ετών.

Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να κάνουν βήματα προς τη χουντοποίηση της χώρας μας εκμεταλλευόμενοι την  οικονομική κρίση εμείς απαντάμε με την αλληλεγγύη μας και την έμπρακτη στήριξή μας σε κάθε διωκόμενο πανεπιστημιακό, υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, το πανεπιστημιακό άσυλο, την άρθρωση δημόσιου λόγου, την απρόσκοπτη κι ανεξάρτητη πανεπιστημιακή έρευνα για την κοινωνία, την δυνατότητα άσκησης κριτικής στα θεσμικά όργανα του κράτους και, γενικά, όλες τις αναγκαίες και ζωτικές ακαδημαϊκές ελευθερίες. Να απαλλαγεί άμεσα και οριστικά ο Δημήτρης Πατέλης από τις κατηγορίες που του προσάπτονται καμία σκέψη για ποινικοποίηση και απόλυσή του.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων